Kezdőlap ‎> A Panzani világa ‎> A tészta története

A tészta története

History of Pasta

Mióta esznek az emberek tésztát?

Talán azt gondolta, Marco Polo hozta be a tésztát Európába távol-keleti utazásaiból visszatérve? Fedezze fel a tészta hiteles történetét!
A tészta eredete alighanem az etruszk korszakra nyúlik vissza. Ugyanakkor bizonyítottan jelen volt az ókori görögök asztalán is. Jóllehet a tészta nem várt Marco Polóra ahhoz, hogy ismertté váljon Európában, a nagy utazó kétségkívül hozzájárult e rendkívüli étel elterjesztéséhez és népszerűsítéséhez.
Franciaországba Medici Katalin, II. Henrik király itáliai hitvese hozta be a tészta divatját. Ettől az időszaktól kezdve Közép-Európában és Németországban is kezdett ismertté válni.
A XIX. századtól kezdve a tészta különböző formái és receptjei mind jobban elterjedtek, de a nagy forradalmat a XX. század hozta meg, amikor a gépesítés tökéletesítette a tésztakészítés módját.
A tésztaalapú konyha páratlan gazdagságának maradéktalan élménye érdekében a Panzani számos típusú tésztát kínál, különböző formaváltozatokkal. Nem igazodik el a tésztaformák között? Fedezze fel őket a Panzani termékek rovatban!
Ha tészta, akkor PANZANI!

 

 

History of Pasta

 

 

History of Pasta

 

 

 

History of Pasta

 

 

 

Etruszkok

A tészta már az ókorban is ismert eledel volt. A közelmúltban Olaszországban feltártak olyan etruszk sírokat, amelyek a tésztakészítés különböző szakaszait mutató ábrákkal voltak díszítve! Egyes sírokban a régészek még a tészta készítéséhez szükséges konyhai eszközöket is találtak.

 

 

 

Középkor

A középkorban, 1150-ben Al Idrisi, a nagy földrajztudós kijelentette, hogy az Arab Birodalmon keresztül vándorló karavánok szárított tésztával táplálkoztak.
Bár a tészta már Marco Polo előtt is ismert étek volt Európában, a kalandor visszatérése utazásaiból felgyorsította a tészta elterjedését, főként Il Milione (A világ csodái) című könyvének megjelenése után. Az európaiak siettek leutánozni a Távol-Kelet népeinek ott leírt szokásait.

 

 

 

Közép-Európa

Európában a tészta fogyasztása a reneszánsz korszakban vált általánosan elterjedtté. Hatékony népszerűsítője volt Medici Katalin, aki II. Henrik királlyal kötött házasságával vezette be az új szokást. A tészta ugyanakkor hosszú időn keresztül a főurak kiváltsága maradt.

 

 

 

Az iparosodás

A XIX. században még nem volt ismert a tészták mai formai és ízbeli változatossága. Európában a tészta elsősorban a makarónira és a metéltre korlátozódott, amit levesben fogyasztottak. Bár már ismert volt a tésztaszárítás folyamata is, elsősorban frissen fogyasztották a tésztaféléket.
A XX. században a gépesítéssel tökéletesedtek a gyártási módszerek és csökkentek az árak. A változatosabb ételek kedvéért a tésztakészítők új formákat és ízeket találtak fel. Manapság már a tésztafélék rendkívül változatos gazdagsága található meg: a klasszikusok, mint a spagetti, az eredeti formájú tészták, mint a penne vagy a farfalle, a levestészták, a zöldséges tészták, a töltelékkel tölthető tészták, az express tészták…

PANZANI HÍREK

Szószok kívánság szerint

RECEPT

Rakott chifferini cukkinival